koloidoldatok


Faraday-Tyndall jelenség a fényszóródáson alapszik. A koloid oldatok átmenőfényben vörösessárga, ráeső fényben kékesfehéren opalizálnak. A valódi oldatoknál sokkal nagyobb viszkozitásúak/sűrűbbek.
A makromolekulák szolvatálódnak. A szolvatált molekulák vonzzák egymást,alig marad szabad oldószermolekula. Sokkal gyorsabb az öregedés mint a valódi oldatoknál. Egyre nagyobb molekulák
jönnek létre, és kicsapódnak az oldatból.
A koloidoldatok egyik fajtája a Lioszólok. Ezek olyan koloid rendszerek amelyeknek közege folyadék, a benne diszpergált részecskék szilárdak.
Asszociációs koloid oldatok:
Pl.: tömény szappanoldat.A halmazok gömb és lemezalakúak,és ezeket micelláknak nevezik.
A koloid oldatok stabilitása:
Szobahőmérsékleten a szappanoldat elég stabil, a hőmérséklet növelésével a micellák felbomlanak,valódi oldat jön létre, lehűtve újra koloid oldatot kapunk.
Koaguálás/kicsapódás
A koloidmolekulák egymáshoz tapadnak és kicsapódnak az oldatból. A koaguálás meggyorsítható, melegítéssel vagy vízelvonószerek pl. aceton vagy alkohol hozzáadásával, illetve savak sók vizes oldatának hozzáadásával is.
A fehérjék az oldatból könnyen kicsaphatók. A kicsapás lehet reverzibilis/visszafordítható, pl. savakkal főzve.
Gélek: Pl: kocsonya, puding.
Tulajdonsága: A víztartalma 90-99% mégis rugalmasak, alakíthatóak és nagy a húzószilárdságuk. Az emberi szervezetben fontos szerepük van. Ellátják a bonyolult folyamatokat, biztosítják a kémiai folyamatok sebességét, szilárdságot rugalmasságot biztosítanak.
Xerogélek: Víztartalma nagyon kicsi. Állatoknál a kitinpáncél, embereknél a csont szilárdságátért felelősek.
Liogél: Óriási a víztartalma. Pl.: citoplazma és a szem optikat és mechanikai tulajdonságát biztosítják.
Zselatin: Melegítésre megduzzad,majd tovább főzve oldat lesz belőle pontosabban koloid oldat.