Szerves kémia (!!!!!!!!)


Képletek írása: Egy szerves vegyület azonosításához nem elég az összegképletét felírni. Már a legegyszerűbb összegképletek is többféle anyagot jelenthetnek, pl. C2H6O lehet egy éter vagy etil-alkohol képlete is. A szénatom a szerves vegyületekben mindig négy kovalens kötést képez.

Szerkezeti képletek: A szerkezeti vagy konstitúciós képlet megmutatja az atomok egymáshoz való kapcsolódásának a sorrendjét, de nem adja vissza a vegyület térszerkezetét. Az egyszerűsített vonalképletek esetén a vegyjeleket nem írjuk ki, csak vonalakat, félkonstitúciós képlet: CH3-CH2-CH3.

 

  fotoszintézis
6CO2  +  6H2O                    C6H12O6  +  6O2
     égés               glükóz

Története 

Szerves vegyületek 

Szénatomláncok 

1. Telített láncok 



Konformáció [szerkesztés]

2. Telítetlen láncok 

A telített és telítetlen szénláncok osztályozása 


A bután és a 2-metil-propán (izobután) azonos számú szén és hidrogén atomot tartalmaz, ezért ezek egymásnak láncizomérjei.

3. Aromás gyűrű 

A szerves vegyületek jellemzői 

A szerves vegyületek leírása és nomenklatúrája 

1. Szerkezeti képlet 

A molekulaképlet (pl. CH4, C6H12O6) nem elegendő a szerves vegyületek bonyolult összetételének leírására. Ismernünk kel az atomok kapcsolódási sorrendjét vagy más néven konstitúcióját, valamint az atomok egymáshoz viszonyított térbeli élrendeződését is.
Szerves vegyületek szerkezetét szerkezeti képletük segítségével írjuk le. Ezek nagyon változatosak: pl. konstitúciós képlet, egyszerűsített konstitúciós képlet, az atomok egymáshoz viszonyított térbeli élrendeződését részben tükröző egyszerű konstitúciós képlet. A legegyszerűbbek azonban az úgynevezett vonal-képletek: a szén és a hidrogén atomokat nem jelöljük azok vegyjelével, egy törés az egyenes vonalban a szén jelenlétét jelöli; a törések közötti kettős vagy hármas kötéstől, vagy elágazástól eltekintve, a szén atomok minden szabad vegyértékét egy hidrogén atom foglalja le. Ez nagyon egyszerű és félreérthetetlen.
A következő ábrák a normál bután (n- bután) különböző szerkezeti képleteit mutatják:
Anti gauche.svg

2. A szerves kémia nomenklatúrája 

Fének

Szerves vegyületek osztályozása 

A funkciós csoport olyan heteroatom, vagy heteroatomot tartalmazó atomcsoport, melynek jelentős befolyása van a vegyület kémiai és fizikai tulajdonságaira. Azok a vegyületek, amelyek ugyanazt a funkciós csoportot tartalmazzák, egymáshoz hasonlóan viselkednek (pl. pH, kémiai reaktivitás, oxidációval szembeni ellenálló képesség stb.).

A szerves vegyületek csoportosítása 

A szerves vegyületek reakciótípusai

Analízis és szintézis
A kémiai analízis segítségével meghatározzuk egy vegyület kémiai összetételét, szerkezetét. Ide tartozik a minőségi és mennyiségi analízis. A kémiai analízissel a kémia egyik ága, az analitikai kémia foglalkozik.
A szerves kémiai analízis segítségével megállapítjuk a vegyület elemi összetételét, molekulatömegét, százalékos összetételét, majd ebből kiszámítjuk a molekulaképletet vagy más néven összegképletet.
A szerkezeti képlet megállapítása már bonyolult folyamat.
A kémiai szintézis olyan kémiai folyamat, melynek segítségével több kisebb molekulából, újabb szén-szén, vagy szén- és heteroatom közötti kötések kialakításával, egy összetettebb molekulát hozunk létre. A szintézis a szerves vegyületek egyik előállítási módszere, melynek során új, tudományos, technológiai vagy gyógyászati szempontból érdekes, hasznos, vegyületeket (pl. polimereket) nyerünk. Ugyanakkor a kémiai szerkezet bizonyításra is alkalmas.