Gliceridek és mosószerek


A természetes zsírok és a nem illó olajok a nagy szénatomszámú karbonsavak glicerinnel alkotott észterez, ezért egyszerűen triglicerideknek is nevetik őket.
CH2-OH HOOC-C15H31
|
CH-OH + HOOC-C17H35
|
CH2-OH HOOC-C17H33

CH2-OOC-C15H31
|
CH-OOC-C17H35 +H2O
|
CH2-OOC-C17H33
Az észteresítő savak normális láncú, telített és telítetlen karbonsavak. Leggyakoribb az olajsav, sztearinsav és palmitinsav, de előfordulnak kisebb és nagyobb szénatomszámú karbonsavak is. A telítetlen karbonsavak a szénlánca kettős kötés mentén mindig cisz-szerkezetű. Egy triglicerid molekulában lehetnek azonos és különböző karbonsavakból származó észteresítő csoportok. Ritkák az olyan trigliceridek, amelyekben mindhárom karbonsavrészlet azonos. A zsírok olajok nem egységes vegyületek, hanem többféle triglicerid keverékei. Emiatt nincs határozott olvadáspontjuk csak lágyulási hőmérsékletük.
Zsírok
Olajok
Definíció Szobahőmérsékleten szilárd trigliceridek Szobahőmérsékleten folyékony trigliceridek
Molekulaszerkezet Zsírsavak glicerinnel alkotott észterei
Funkciós csoport Mivel a zsírok és az olajok is észterek, a funkiós csoportjuk az észtercsoport, mely karbonil és étercsoportból épül fel (összetett funkciós csoport
Telítettség Több telített szénlánc Kevesebb telített szénlánc
Oldhatóság Nem oldódnak vízben, a víz felszínén úsznak. Apoláris oldószerekben jól oldódnak (pl.:benzin)
Emészthetőség nehezebben könnyebben
Eredet Többnyire állati (kiv. pl.: kókuszsír) Többnyire növényi (kiv. pl.: halolaj)
Koleszterintartalom Magas koleszterintartalom Alacsony koleszterintartalom
A sejteknek azon alkotórészeit, amelyek vízben nem csak zsírokban oldódnak, lipideknek nevezzük. Az olajokban előforduló kettős kötéseket hidrogénnel telíteni lehet. Ez az eljárás a zsírkeményítés, így készül a margarin is. Energiatartalom szempontjából a növényi olajok és az állati eredetű zsírok egyenértékűek, a növényi olajok fogyasztása ajánlatosabb, mert könnyebben emészthetőek, emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.
Mosószerek
A zsírok és olajok lúgos hidrolízisekor eredményeként a glicerin mellezz nagy szénatomszámú karbonsavak nátrium- és káliumsói keletkeznek. Ezek a szappanok.
A szappan vízben oldva szabadon mozgó ionokra disszociál. A szappan anionja két, egymással ellentétes tulajdonságú részből áll. A hosszú szénhidrogénlánc apoláris, és ezért víztaszító,azaz hidrofób. A karobxilátrész pedig poláris, ezért vízkedvelő, azaz hidrofil. Kevés szappan oldásakor az anionok igyekeznek úgy elhelyezkedni a víz felszínén, hogy a poláris részük a vízbe, apoláris részük pedig a levegőbe kerüljön. Így monomolekuláris hártya alakul ki a víz felszínén. Töményebb szappanoldat esetén az anionok már nem férnek el a víz felszínén, ezért olyan halmazok jönnek létre, amelyekben az anionok apoláris részükkel befelé, ionos végükkel pedig kifelé fordulva helyezkednek el. Így csak a kifelé álló poláris részüket burkolja a víz. Ezeket nevezzük micelláknak.
Ha erősebben rázzuk a szappanoldatot, akkor hab keletkezik. Az oldatban lévő anionok számára a határfelületen való elhelyezkedés a legkedvezőbb. Rázás közben a folyadékfelülettel érintkező levegőbe igyekeznek elhelyezkedni az anionok hosszú szénhidrogénláncai. Így olyan szerkezetet hoznak létre, amelyben megsokszorozódik a víz-levegő határfelület, ez a hab. Az olyan anyagokat amelyek habképzés révén a folyadékok megnövelt felületét stabilizálni képesek, felületaktív anyagoknak nevezzük.
A szappanok micellaképzés révén alkalmasak mosásra. Zsírfoltos ruha esetén a poláris rész van kifele. Dörzsölés, illetve mozgatás esetén a zsírréteg meglazul, felrepedezik és apró részekre töredezik. Ezeket a szappan anionjai beburkolják és micellák alakjában oldatba viszik. Amíg sok a szennyeződés, addig nem habzik a mosóvíz, mert a felületaktív anyagok elhasználódnak a szennyeződést okozó részecskék beburkolására. Ha már kevesebb a szennyeződés, megindul a habképzés.
Szappan vized oldata lúgos kémhatású.A lúgra érzékeny textíliákat nem célszerű épp ezért szappanos vízben mosni.
Napjainkban használt mosószerek szintetikus mosószerek, amik mosóhatásai hasonlítanak a szappanéhoz. Különbség azonban, hogy semleges kémhatásúak.